Menü

Mi is az a nemesacél és miért ebből készítem az ékszereket? - avagy az ékszer van értem és nem fordítva

Mindenekelőtt a nemesacél nagyon különleges anyag, és azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy a szerelmese vagyok. Az, hogy antiallergén, kevés lenne, ha nem szeretném a színét, a textúráját, a benne rejlő lehetőségeket és a tulajdonságait.

Nem akarok fölöslegesen tudományoskodni, de hogy értsd, miért is olyan különleges, néhány dolgot el kell mondanom róla. Ez egy ötvözet, ami azt jelenti, hogy több fém megolvasztása után, azok összekeverésével keletkezik. Az alap-fém a vas, amelyet szénnel és más anyagokkal ötvöznek, ez adja az acélt. A nemesacél úgy jön létre, hogy az acélt további fémekkel ötvözik. Ebből az is következik egyébként, hogy NINCS olyan, hogy nemesacél allergia, egyszerűen azért, mert a fémallergia egy bizonyos fémre alakul ki, ötvözetre nem. Ha mégis allergiás reakciót okozna egy nemesacél ékszer, az azt jelenti, hogy nem nemesacél, amit annak adtak el. Illetve még az is lehet, mert mostanában divatos, hogy ródium bevonatot adnak a fényesebb hatás kedvéért a nemesacélnak, és ez esetben a ródiumra vagy allergiás.

Egyébként többféle nemesacél van és maga a név voltaképpen nem tudományos, inkább szépítő jellegű. A nemesacél valójában rozsdamenteset jelent, ami még mindig nem pontos, de már majdnem. A teljesen pontos neve korrózióálló acél. És ez a lényeg. Ugyanis ez azt jelenti, hogy nem reagál arra, ha levegővel, vízzel, nedvekkel érintkezik. A korrodálódás tipikus példája az ezüst feketedése is, így talán érted, miért fontos ez a tulajdonság. (Az emberi bőrön mindig, tényleg mindig keletkezik izzadság, igen, még a nyakon és a kézen is, még akkoris, ha az számunkra láthatatlan, nem számottevő. De egy vele érintkező anyagnak, ha az reakcióképes, mint például az ezüst, már egyáltalán nem mindegy.)

Tehát többféle nemesacél van, a lényege mindnek az, hogy nem korrodálódik, azaz nem színeződik el, se levegővel, se bőrrel, se vízzel érintkezve, mert nem lép velük reakcióba. Ez pedig szerintem nagyon nem mindegy. Nem kell vele időnként ötvöshöz szaladni, hogy tisztítsa meg, vagy otthon házi praktikákat bevetni, hogy újra szép legyen. Az, hogy többféle, azt jelenti, hogy más mértékben bírják a bármilyen anyaggal való érintkezést, azaz nem ugyanannyi ideig bírják mondjuk házi sósavas oldatban a fűtőtestre téve. Tudom, miről beszélek, kipróbáltam. Több napi ázás után sem történt vele semmi.

A többféle nemesacél között van egy, amit orvosi acélnak neveznek, és amiből a legtöbb ékszer készül. Ez az az anyag is egyben, amelyet az emberi testbe is behelyeznek műtéteknél, ezért is kapta ezt a nevet. A jele 316L. Eddigi tapasztalataim alapján a nem orvosi nemesacél sem okoz allergiás reakciót, készítettem régebben 304-es, 308-as acélból is ékszereket, soha nem volt rájuk panasz. Adtam olyannak is próbára, aki úgy tudta, semmi mást nem viselhet, csak ezüstöt, és ekkor derült ki számára, hogy talán mégis.

De van még egy csuda tulajdonsága a nemesacélnak. Mégpedig az, hogy ez az egyetlen olyan ötvözet, amely nem engedi ki magából a nikkel-részecskéket, ellentétben számos hétköznapi tárgyunkkal, mint például a fémgombok, az ajtókilincsek, ésatöbbi. Igen, az acélban is van nikkel. És a nikkel-allergiásak mégis viselhetik. A nikkel-allergiásaknak azért lehet ideig-óráig megoldás, ha színtelen lakkal fedik be például a fülbevaló akasztóját, mert a lakk éppen azt akadályozza meg, hogy kijussanak belőle a részecskék. Csakhogy a lakk előbb-utóbb lekopik, az acél viszont sose fogja kiengedni a problémás részecskéket.

Általában ez az antiallergén tulajdonság szokott a legfontosabb lenni mindenki számára a nemesacélban. De én nemcsak ezért szeretem. Hihetetlenül időtálló, nem kopik, évtizedek múlva is ugyanolyan lesz, mint amikor a tiéd lett. Ha eszedbe jut a családi örökségből a nagynéni jegygyűrűje, amely olyan vékonyra kopott a viselésben már, mint a papír, akkor érted, mire gondolok. És nem karcolódik, vagy legalábbis nagyon komoly munkát kell belefektetned, hogy karcossá tedd. Már amennyiben ezt szeretnéd :)

Különlegessége ennek az anyagnak az is, hogy nem forrasztják, hanem hegesztik. Ez azért fontos, mert a hegesztés oldhatatlan kötést hoz létre a két nemesacél alkatrész között, vagyis amit egyszer összehegesztettél, feltéve, hogy jól csináltad, azt az életben szét nem tudod szedni többet.

Mindabban, amit eddig leírtam, számomra az legfontosabb, hogy ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően a nemesacél az egyetlen olyan anyag, amelyből ha ékszert készítek, akkor az az ékszer tényleg énértem van. Nem kell vigyáznom rá, nem kell óvatoskodnom vele, akkor veszem fel, amikor akarom,  és olyan körülmények között, amilyenek között csak akarom. Sivatagi szélvihar, jégeső, óceán-átúszás, csak hajrá :) (Megjegyzés: azért az ékszerekbe kerülnek másféle anyagok is, fotó-kabosonok, kristályok, nos, azokkal már kicsit más a helyzet, de az egy külön írás tárgya lehet majd…)

Megjegyzés: fenti írás jogvédett. Szabadon terjeszthető de csak innen, az oldalról vagy forrásmegjelöléssel. Amennyiben más neve alatt jelenik meg saját írásként, az napi kötbért von maga után.

Keresés