Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Útmutató

Útmutató

Rólam, a vírus szemszögéből:

Évek óta itthon dolgozom, egy kisvárosban, Gödön. Már a vírus előtt sem jártam semmilyen közösségbe és nemcsak a munkám miatt, hanem azért sem, mert amióta átléptem a negyedik X-et, erőteljesen kiütközött rajtam a remete-hajlam. Mindig is szerettem egyedül lenni, s ez csak erősödött a korral :)
Mivel a világból számomra maximum a bevásárlás játszik, amelyet kellő óvatossággal csinálok*, ezért 100%-ig biztos, hogy nem kaptam el a vírust, életmódomból eredően pedig nem is fogom.
*Mindig későn megyek vásárolni, amikor már alig lézeng valaki a boltban és mindenkivel tartom a távolságot. Ha sokan vannak a boltban, nem megyek be
.

Postázás a vírus szemszögéből:
Az otthonom és a műhelyem vírus-mentes övezet, tehát az ékszerek és a csomagolóanyagok is vírus-mentesek. Ha nagyon óvatos akarsz lenni, akkor azt azért megteheted, hogy 4 napig nem nyitod ki a borítékot, vagy csak kesztyűben és lemosod az ékszert szappanos vízzel, mielőtt felveszed (nem árt nekik). Ezt a borítékkal is megteheted.
A posta nem áll le, tehát a buborékos borítékban el fog jutni hozzád a megrendelt ékszer és nem is jelent veszélyt rád nézve, különösen, ha betartod a mostani higiéniás szabályokat. A mi postánkon egyébként, itt a kisvárosban, ahol mindig feladom a megrendelést, minden postáskisasszony maszkban és kesztyűben dolgozik.

 

1. Hogyan vegyél gyűrűméretet?

Kétféle módon tudhatod meg a gyűrűméretedet.
Az egyik, hogy egy ékszerboltban megméreted, ebben elvileg bármelyik ékszerboltban segítenek.
A másik, hogy vagy pontosan leméred egy megfelelő méretű gyűrűd belső átmérőjét, vagy egy cérnával pontosan megméred az ujjad kerületét. Bármelyik méretet írod meg nekem milliméterben, én már be tudom állítani a gyűrűdet megfelelően. Kerület mérésénél vedd figyelembe, hogy ha túl szűken méred, akkor esetleg nem megy át a gyűrű az ujj izületén.

2. Mire kell vigyázni az ékszereknél?

Az alapokat hegesztem és ha nem rontottam el a munkát, akkor soha az életben szét nem jönnek (ha igen, természetesen garanciában javítom vagy pótolom, egy-kettő előfordult még akkor, amikor csak tanultam a hegesztést, azóta nem).
Amit a foglalatba teszek, azt viszont ragasztom. A ragasztó, amivel dolgozom, ipari ragasztó, azaz mindent kibír, de tényleg mindent. Egyet nem, ha hosszasan forralod. Nem vicc, ha elrontok egy darabot, általában úgy tudom csak kiszedni a kabosont, hogy lobogó vízben forralom sokáig, de még úgy sem mindig. Eddig egy "baleset" történt, amire nem is gondoltam volna, nokedliszaggatás miatt egy kő kiesett, hiszen hosszan a forró gőzben volt az ékszer a lábas fölött. Ezért kérlek, ha lehet, ne szaggass nokedlit lencsés ékszerben :)

Az akril kabosonok sosem vesztik színüket, de karcolódhatnak.

A kristályok színe nem fakul, viszont maguk a kristályok törékenyek. Ezek a foglalatok elég jól körbeölelik őket, tehát meglehetősen biztonságosak, mégis, ha kemény felületre, kőre, kerámialapra esik egy ékszer szerencsétlenül oly módon, hogy magára a kristályra esik, akkor megrepedhetnek. Csiszolásuk miatt az élek sérülékenyek.

A fotó-kabosonok, mint minden fotó, ha sokáig állnak tűző napon, kifakulhatnak. A sokáig alatt tényleg "sokáig"-ot kell érteni, tehát azok az ékszerek, amelyek mondjuk a Balaton partján több, mint 60 napig álltak a tűző napon a gyűrűtálcában, kifakultak. Nem hinném, hogy egy nyári séta tönkretenné őket, de ha a sivatagba készülsz vagy Afrikába hosszú hetekre, akkor nem ez a legideálisabb viselet :)

3. Hogyan tisztítsd az ékszert?

Általában nem nagyon van szükség ilyesmire, a nemesacél magától nem feketedik, nem színeződik el, tehát a legrosszabb, ami történhet vele, hogy poros lesz, ráömlik vagy ráragad valami véletlenül. Nem igényel különösebb procedúrát, töröld át vizes kendővel és kész. A nagy, fényes felületek egyes ékszerekben megkarcolódhatnak, de ahhoz erős hatás kell, hiszen a nemesacél nagyon kemény anyag.

Folyó vízben ne mosd át, mert ha a kaboson alá szivárog véletlenül a víz, az a fotó-kabosont tönkreteheti. Elárulom, ettől függetlenül én már mostam kezet ilyen ékszerben, nem lett semmi baja, de nem sűrűn szoktam, inkább leveszem olyankor.

4. Amit még tudni érdemes...

hogy az ékszerek közül a legérzékenyebbek a gyűrűk és a karkötők. Egyszerűen azért, mert a kezünket folyamatosan használjuk, aminek következménye lehet, hogy az ékszer hozzáütődik valamihez. Én már karcoltam meg a saját autómat is egy hatalmas gyűrűvel figyelmetlenségből :) Szóval, a medál és a fülbevaló védett ilyen tekintetben, de a gyűrű és a karkötő nem, érdemes vigyázni rájuk.

Keresés