Menü

Ékszer Kiskáté - szempontok az ékszer választáshoz

FIGYELMEZTETÉS! Ez az írás nem akar lebeszélni semmilyen ékszerről, vagyis ha beleszerettél, vedd meg! De abban segít, hogy tudd, mit veszel és hogyan bánj vele. A döntés a tiéd :)

Anyagok
Mindig kérdezd meg, miből van! Ugyanis ettől függ az élettartama és az is, hogyan kell vele bánnod.

1. Ezüst. Nemesfém, nem allergén, vagy legalábbis csak nagyon-nagyon kis százaléka a népességnek allergiás rá. Ha sokáig áll, feketedik, mert oxidálódik, ez természetes és könnyen tisztítható. Megpróbálhatod házilag, vannak trükkök, de ha biztos akarsz lenni abban, hogy nem károsodik az anyag, akkor vidd el ötvöshöz, nem kerül sokba a tisztítása. Karcolódhat. A fentiek állnak az ezüstözött ékszerekre is, amelyekről viszont lekophat az ezüstözés és hogy milyen hamar, az attól függ, milyen sűrűn hordják.

2. Arany. Nemesfém, nem allergizál. Ugyan már hallottam olyanról, akit igen, de szerintem ez is elenyésző. Puhább, mint az ezüst, bár ez függ attól is, hány karátos, milyen ötvözet. Kopik. Igaz, ehhez hosszú évtizedek kellenek, de biztosan láttál már nagymama jegygyűrűt, amely olyan vékony volt, mint a papír, vagy régi medált, amelynek az akasztókarikája eltört a lánccal való surlódása miatt. Karcolódik.

3. Vörösréz. A nemesfémek családjába tartozik, bármennyire meglepő is :) Nem allergén a legtöbb esetben. Ha nincs kezelve, a levegőn, illetve a bőrrel érintkezve bezöldül. Legtöbbször antikolják, viszont tudni kell, hogy az antikolt vörösréz 10-ből 2 ember bőrét befogja és ez nem a réztől, hanem a személy bőrének ph-értékétől függ.

4. Műanyagok. Erre inkább nem vesztegetnék egy szót sem. Köszi a megértést :) Na jó, két szót mégis: díszítésként, gombok, gyöngyök anyagaként nincs vele problémám, ékszer-alapanyagként nem kedvelem. Elvileg sokat bír, de karcolódhat, és a műanyag fajtájától függően maródik, illetve bizonyos vegyszerek oldják.

5. Textilek, bárminemű ruhaanyag, cérna, fonal. Gyönyörű színorgia, nem allergén, viszont tudd, hogy se az idő, se a víz nem kíméli.

6. Kerámia. Örökéletű, nem allergén és mindent kibír, csak azt nem, ha leejted. Törékeny.

7. Üveg. Ugyanazok a jellemzői, mint a kerámiának, talán törékenyebb...

8. Bőr. Nem allergén, ha nincs rajta fém alkatrész (kapocs, karika, bőrfogó). A vizet nem szereti. (A festett bőr viszont allergizálhat a festék miatt.)

9. Fa. Gyönyörű, de nem szereti a vizet, sem semmilyen folyadékot. Akkor sem, ha kezelték, legfeljebb tovább bírja.

10. És igen, eljött a kedvenc: a nemesacél! :) Konkrétan örökéletű és nem allergén. Ezért nevezik orvosi fémnek is, fogszabályozó, csontcsavarok ebből készülnek (esteleg még titánból). Nem, az sem lesz tőle allergiás, aki azt mondja, hogy igen. Fizikai lehetetlenség. Több ékszert adtam el úgy, hogy vigye el, próbálja ki és ha allergiás lesz, nyugodtan hozza vissza. Nem hozták vissza egyiket sem :) Mindemellett nagyon kemény, ha erősen dolgozol rajta, megkarcolhatod, de nem jellemző :) Eltörni nem tudod, kopni nem kopik :)
 

Technikák

1. Ragasztás. Jellemzően az üveglencsés ékszereket ragasztják, illetve üvegeket ragasztanak különböző alapokra gyűrűnek, medálnak, karkötőnek. Vagy bármit ragasztanak a bármire :) Valamint a színpompás bizsukba szokták a kis strasszokat ragasztani még. Nem örökéletű. Ami ragasztott, az előbb-utóbb elenged. Ha nem így lenne, sose csavaroznának vagy hegesztenének semmit, mert minek. Nem szeret semmilyen folyadékot, ha gyűrű, ne mosogass és ha bármi más, ne is fürödj benne. Amennyiben egyszer megteszed és nem történik semmi, az ne altasson el, csak idő és szám kérdése, hogy szétessen.

2. Forrasztás. Időtálló technika. A nemesfémeket (ideértve a rezet is) forrasztják, az így létrejött kötés nagyon erős és mindent kibír. Csak akkor okozhat gondot, ha törni akarod az ékszert, ebben az esetben azt javasolnám, hogy a forrasztás helyén kezd. De ugye nem akarsz ékszert törni? :)

3. Hideg technika. Nincs se forrasztás, se ragasztás és mivel csak az anyag formáját manipulálják, nem is okoz külön sebezhetőséget. Vagyis csak az anyagtól függ, milyen tartós lesz az ékszer.

4. Öntés, kiégetés, fúrás. Az öntött forma, ha maga az anyag, amit kiöntenek, stabil, szintén stabil lesz. Mivel égetni csak kerámiát és üveget szoktak, erre a technikára ennek a két anyagnak a jellemzői igazak. Megfúrni bármit lehet, tehát az eredmény tartóssága szintén az anyagtól függ.
 

Láncok

Avagy min hordod a medálodat.
Itt egyetlen fontos szempont van: bármilyen lánc, ami nem fém, előbb-utóbb megadja magát. Pont. Akár bőr, akár textil, akár viasszal kezelt textil, tönkre fog menni. A folyamat csak felgyorsul, ha fürdesz benne. De ha nem fürdesz, akkoris tudnod kell, hogy a bőr nem csontszáraz, a verejték nedvesség, még ha kicsi is, tehát előbb-utóbb a nem-fém láncok biztosan megadják magukat. Félreértések elkerülése végett: nem beszéllek le róluk! Sok ékszer és design sokkal szebben mutat bőrön, mint láncon, valamint, mivel ezek kevesebbe kerülnek, könnyebb pótolni is őket.

A fém láncok tartóssága anyaguktól és vastagságuktól függ, valamint például attól, hogy a láncszemek forrasztottak, azaz zártak-e, bár a nemesfémeknél általában forrasztják a szemeket. Az ezüst és az arany lánc ugyanazt tudja, mint amit fentebb írtam már az anyagoknál róluk. Az acél a legtartósabb, de ezt gondolom, mire idáig értél az olvasásban, már tudod :) Figyelmeztetés: ezüst vagy arany láncra ne tegyél acél ékszert, se acél láncra ezüst vagy arany ékszert! Az acél sokkal keményebb, mint az ezüst vagy az arany, ezért megeszi, elkoptatja őket nagyon hamar.

 

Árak

Nos, igen...
Az árak sok mindenről tanúskodnak, bizonyos határokon belül a minőségről, afölött és azalatt meg szinte semmiről :)
Kifejtem kicsit bővebben:

1. Párszáz forintos szirszarok. Bocs, nem tudom ennél érzékletesebben kifejezni, miről is van szó. Legtöbbször silány anyagból, trehányul összegányolt ékszerekről beszélek. És igen, van néhány olyan ékszer, ami annak ellenére ide tartozik, hogy már fölötte van az ezer forintnak. Ha fashion webshopon 1.200,-1.500,-1.800,- forintos ékszereket látsz, karkötőt, nyakláncot, gyűrűt, sok plusz mütyűrrel, hű, de trendit, akkor kezdj el gyanakodni. Nem azt mondom, hogy ne vedd meg! Csak azt mondom, hogy tudd, nem sok időt lesz veled... Ha azt mondom, hogy pár hónap az élettartama, akkor nagyon bizakodó voltam :)
A magam részéről ugyanide sorolom minősége alapján a legtöbb párezres, ilyen-olyan "hivatalos" boltban kapható bizsut. Legfeljebb ezek nem hónapokat, hanem két-három évet is kibírnak... Sok ilyennel volt dolgom... "Vettem pár éve, tönkrement, de szerettem, tudnál belőle valamit készíteni?"

2. Több tízezres ékszerek. Ebben két kategória van: a nemesfémek (amelyek egyébként akár a több százezerig, akár millióig is elmehetnek) és a nem-nemesfémek, amelyek valamely trendi márka ékszerei.

2./a. A nemesfémek drágakövekkel nem az én asztalom, hogy valóban érnek-e annyit, azt hozzáértő szakemberek tudják megmondani és sok múlik persze a design-on is...

2./b. Nem-nemesfém (legfeljebb bevonatolt), nagy nevű márkák trend-ékszerei. Nem szeretnék pert a nyakamba, ezért nem nevesítem a márkákat és persze köztük is vannak különbségek. De a gyakorlatból azt tudom, hogy se nem nemesfémek, se nem acélok, ellenben ragasztott nagyon sok és esik szét. Hozzám hoztak javításra hetvenezres nyakéket trendi márkától, amelynek kideríthetetlen volt az anyaga és megjavíthatalan, annyira puha volt minden része. És csak álltam ott és néztem, hogy ezt mégis hogy gondolják ennyiért??? És mélyen átéreztem a megajándékozott csalódottságát...
Nem azt mondom, hogy nem szépek vagy ne vegyél ilyet. De légy óvatos, nézd meg jól, mit veszel, kérdezz róla és kérdezz rá a garanciára is. És ha nem adnak garanciát, akkor inkább hagyd a csudába...

3. A kettő között sokfélét találsz.
Itt már leginkább az számít, hogy beleszeretsz-e. És mondjuk, mielőtt megveszed, kérdezz. Milyen anyag, kapsz-e rá garanciát? Hogyan bánj vele? Ha a válaszok után úgy érzed, hogy arányban van az árral, akkor vedd meg, ne habozz :)

 

Ki vagy Te?

Érdekes pont, nem?
Pedig talán ez a legfontosabb. Hogy Te milyen vagy és Te mit szeretnél. Igazából ettől függ minden. Ha igazából az aranyat vagy az ezüstöt szereted, de éppen nem telik rá, akkor inkább gyűjts kicsit, minthogy megvegyél valami mást, mert sosem fogod igazán szeretni. Ha neked az ékszer örök darab, vagy legalábbis szeretnéd, ha az lenne, akkor ne vegyél meg olyat, amit az idő biztosan kikezd. Ha nem okoz gondot, hogy esetleg nyár végére tönkremegy, akkor vedd meg és fürödj benne és ne törődj a károgással (az enyémmel se) :)
És még az is van, hogy hol ilyenek vagyunk, hol olyanok, és ettől függ, éppen mi mellett döntünk. Ami teljesen rendben is van :)

 

Zárszó:
Újra el kell mondjam, nem azért írtam ezt a kiskátét, hogy bárkit bármiről lebeszéljek, vagy bárkit bármire rábeszéljek. Azért írtam, mert sok kérdést kaptam már, amiből az derült ki, hogy a legtöbben nincsenek tisztában a fentiekkel. Ami egyébként teljesen természes, nem ez a szakmájuk, én se tudom, pontosan melyik anyag a legmegfelelőbb fogtöméshez, igaz nem is én tömöm a fogakat :) De az ékszert mi vásároljuk, mi döntünk. Ha csak abban segített ez az írás, hogy tudatosabban döntsetek és hogy kevesebb csalódásban legyen részetek, már megérte :)
Megjegyzés: fenti írás jogvédett. Szabadon terjeszthető de csak innen, az oldalról vagy forrásmegjelöléssel. Amennyiben más neve alatt jelenik meg saját írásként, az napi kötbért von maga után.

Keresés